De Bloedpoort deel 23
Bouwplan Vuurbaakstraat
Een straat die in het verleden binnen dit complex woningen altijd een heel eigen plaats heeft ingenomen, was de Magneetstraat. Alhoewel dit wél wordt beweerd is nooit werkelijk aangetoond dat de meeste bewoners van deze straat afkomstig zouden zijn uit de ‘Bloedpoort’; daarom ter verduidelijking en rechtzetting deze toevoeging.
De naam Magneetstraat is mogelijk destijds ingegeven door de hoefijzerachtige vorm van de straat die ook met de klassieke vorm van een magneet zou kunnen worden vergeleken. Maar mogelijk is de naam van de Kompasstraat – van welk instrument het magnetisme de meest kenmerkende eigenschap is – de bron van inspiratie geweest bij het bedenken van de straatnaam.
‘Olieberg’
Gedurende honderden jaren leidde een weg, die indertijd zijn begin had bij de oude Weststraat, omhoog naar de plek waar ooit een oude vuurboet fungeerde als baken voor de zeevarenden. In 1875 bouwde men in de directe omgeving ervan de nu nog aanwezige vuurtoren. Op 19de eeuwse plattegronden heette die weg welke omhoog voerde nog de ‘Olienberg’.
De weg – later omgedoopt tot Vuurbaakstraat – was aan de beide zijden bebouwd met betere en minder goede woninkjes. Men vond er onder meer het erf en de kuiperij van Karel Knoester, wiens bedrijfspand uitstak boven de laagbouw van de ‘Olieberg’. Achter het erf en de woninkjes lag een duingebied waarop een gedenknaald als markant object de aandacht trok.
Een bouwplan voor Scheveningen
Het oog van de Haagse gemeenteraad viel op dit perceel duingrond toen zij in het midden van de twintiger jaren van de vorige eeuw vorm wilde geven aan haar ‘Bouwplan Vuurbaakstraat’. In De Scheveningsche Courant stond in het najaar van 1925 het volgende te lezen:
Naar aanleiding van den in de Memorie van Antwoord aangekondigden bouw van een gemeentelijk woningcomplex te Scheveningen, verneemt Het Volk, dat daarmede is bedoeld de bouw van 100 gemeentewoningen voor sociaal achterlijken, bestemd vooral voor bewoners van Weststraat en Pronkstraat waar, zooals men weet, de ruiming van krotten thans krachtig voortgang vindt. Het nieuwe complex zou komen op een terrein bij de gedenknaald in de nabijheid van het eindpunt Stoomtram Holl. Spoor Scheveningen
Dit plan omvatte een project voor de bouw van woningen voor gezinnen...
... die niet aan de eischen voldoen, welke aan overige huurders van gemeentewoningen worden gesteld.
De toch al lage inkomens van de beoogde gezinnen waren bovendien nogal wisselend doordat de meeste gezinshoofden hun inkomsten hadden uit ongeregelde arbeid. Weer anderen kregen steun van het plaatselijke Maatschappelijk Hulpbetoon, een sociale dienst van die jaren. Om die reden was de reguliere, toch niet al te hoge, huur van gemeentelijke nieuwbouwwoningen voor deze groep mensen vaak toch wél te hoog. Voor hen, die tot nog toe huren van f. 1,50 tot f. 2,- per week hadden betaald, was de sprong naar huren van f. 3,55 tot f. 4,70, zoals die aan het project waren verbonden, behoorlijk groot.
© Piet Spaans 2014
historisch publicist en auteur
Den Haag Holland
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Spaans
<< Vorige
Volgende >>
...home
Geplaatst op 09-06-2014 en 2307 keer gelezen
Like dit 1042 Liked