De slag om Normandië 6 juni 1944 Scheveningers vochten bij Omaha Beach
Door: Karel Kulk
Donderdag 6 juni 2019 was het 75 jaar geleden dat geallieerde troepen een invasie begonnen op de stranden van Normandië met als doel de bevrijding van Frankrijk. De invasie, onder de codenaam ‘Operatie Overlord,’ ging de geschiedenis in als D-Day. Het aantal slachtoffers onder de geallieerden en het Duitse leger wordt geschat op 15 tot 20 duizend. De meeste slachtoffers onder de geallieerden vielen tijdens de landingen op de stranden. De Franse bevolking betaalde een hoge prijs voor de bevrijding van hun land. Meer dan 15 duizend burgers kwamen daarbij om het leven
Voor de invasie werden 200 duizend militairen uit diverse landen ingezet. Onder hen bevonden zich de Scheveningers Hugo van Roon en Dirk van der Toorn. Hugo ontmoette Dirk, waar hij op Scheveningen vaak een biertje mee had gedronken, op de Hr. Ms. Jacob van Heemskerck die in Belfast in dok lag. Tijdens de begeleiding van een konvooi in de Javazee werd het konvooi aangevallen door vijandelijke vliegtuigen. De Nederlandse marineschepen Hr. Ms. Java, Hr. Ms. de Ruyter en Hr. Ms. Kortnaer werden toen tot zinken gebracht. Negenhonderd opvarend verloren bij die slag hun leven. Voor Dirk en Hugo was dit hun eerste grote treffen met de vijand.
Hugo en Dirk gingen in Kaapstad op stap en kwamen daardoor te laat aan boord van de Van Heemskerck. Ze kregen 63 dagen ligt arrest. Hun straf ging alleen in als het schip, waarop ze waren ingescheept, een havenplaats aandeed. Ze mochten dan niet de wal op.
In de Tunesische havenplaats Bizerte liepen Hugo en Dirk langs een gevangenkamp voor Duitse soldaten die door het vreemdelingelegioen krijgsgevangen waren gemaakt. De Duitsers vroegen of ze sigaretten hadden. Hugo gaf ze een pakje sigaretten. Een van de Duitse krijgsgevangen vroeg waarom ze tegen Duitsland vochten. Hugo wees hem op het bombardement op Rotterdam en de bezetting van Nederland. De volgende dag werd op het appél gevraagd wie de krijgsgevangen sigaretten had gegeven.
In Bombay werden Dirk en Hugo ingescheept op de Hr. Ms. Soemba. Hun eerste actie met de Soemba was de invasie op Sicilië. Op 5 augustus 1943 werd de Soemba vanaf de Siciliaanse kust zwaar onder vuur genomen. Door een voltreffer op de brug raakte commandant J.J.M. Sterkenburg zwaargewond. Voordat hij stierf schold hij de straf van Dirk en Hugo kwijt. Dirk en Hugo en twee andere bemanningsleden kregen de opdracht om de commandant te begraven op het geallieerde kerkhof in Augusta. De bemanning had de hele nacht gewerkt aan een fraaie houten kist en een kruis. Met pikhouwelen groeven ze in de harde grond een graf waarna de commandant met militaire eerbetoon werd begraven.
In 2007 bezocht Hugo met zijn vrouw An het graf van commandant Sterkenburg die inmiddels was herbegraven op het Engelse Ereveld in Syracuse. Het houten kruis dat tijdens de begrafenis in 1943 op het graf was geplaatst was vervangen door een grafsteen.
Met de Hr. Ms. Soemba maakten beide Scheveningers op 6 juni 1944 de invasie op de Franse kust van Normandië mee. De Soemba werd ingezet voor ondersteuning van de troepen die met amfibievaartuigen op het strand van Omaha Beach moesten landen. Daarbij kwamen ongeveer 2000 militairen om het leven. De Soemba en het zusterschip Hr. Ms. Flores waren de enige Nederlandse marineschepen die bij de invasie waren ingezet. De bijnaam van de twee zusterschepen was: ‘The Terrible Twins.’
Na de invasie werd de Soemba uit de vaart genomen. Dirk en Hugo kregen een walplaats waarmee ze geen genoegen namen. Ze wilde hun dienstplicht vol maken op een ‘varend schip.’ Hun verzoek werd ingewilligd. Hugo werd ingescheept op de mijnenveger Hr. Ms. Overflakkee en Dirk op de mijnenveger Hr. Ms. Schokland waarop ze de rest van hun diensttijd hebben uitgediend.
Terug op Scheveningen zochten de oud-marinemannen weer de zee op. Hugo monsterde aan op de haringlogger SCH 140, Onderneming I van rederij C. Vrolijk en Dirk op de haringlogger SCH 87, Holland van rederij H. den Dulk.
Dankzij mannen als Dirk van der Toorn en Hugo van Roon werd Europa bevrijd en leven we al 75 jaar in vrede en vrijheid.
Hugo van Roon (links) en Dirk van der Toorn in marine uniform. (1941)
Copyright Karel Kulk
Scheveningen 2019
Karel Kulk
Eder verschenen:
SCHEVENINGSE ENGELANDVAARDERS BEDANKT!
Het verhaal van Engelandvaarder Krijn Kleijn (live)
Het verhaal van Engelandvaarder Hugo van Roon (live)
Scheveningse Engelandvaarders in 2 delen
...terug
...home
Geplaatst op 28-10-2019 en 1732 keer gelezen
Like dit 457 Liked